Bardzo lubię gotować, ale na codzień nie mam ani czasu ani tym bardziej chęci, żeby stać kilka godzin przy garach, żeby przygotować dla siebie posiłki. Tym bardziej, że w tygodniu gotuję zwykle tylko dla siebie. Mimo wszystko myślę, że jestem w uprzywilejowanej pozycji, bo LUBIĘ gotować i robię to raczej chętnie, podczas gdy wielu studentów podchodzi do tego bardziej jak pies do jeża. I w tym nie ma absolutnie niczego złego. Trzeba jednak wiedzieć, jak sobie radzić, w ogóle biorąc pod uwagę, że większość z nas ma dość ograniczony budżet. Studencki posiłek będzie najtańszy, jeśli zrobisz go sama.

Jednym z moich największych problemów jest to, że często po prostu nie wiem, co chciałabym zjeść. W codzień raczej rzadko próbuję nowych rzeczy, a to, co gotuję, powinno spełniać przynajmniej większość z poniższych kryteriów:

  • czas przygotowania nie powinien być dłuższy niż czas gotowania ryżu czy makaronu,
  • musi być pełnowartościowe i pożywne,
  • musi dać się zapakować do pudełka,
  • musi w miarę smakować na zimno.

Dodatkowo:

  • dobrze, jeśli można zrobić więcej, żeby zostało na następny dzień,
  • miło, jeśli nie trzeba po tym dużo zmywać,
  • super, jeśli robi się praktycznie samo,
  • świetnie, jeśli można to zrobić z tanich i łatwo dostępnych składników.

Myślę, że pod powyższym wszytkimi kończynami podpisałaby się większość studentów niemieszkających z rodzicami. Dlatego pomyślałam, że super będzie podzielić się z Tobą moimi sprawdzonymi posiłkami. Dzisiaj przychodzę z kilkoma pomysłami na makaron, który jem raczej najczęściej.

‚Uwaga’ moment. Nie jestem wegetarianką, ale rzadko jem mięso, bo jakoś średnio mi smakuje. Dlatego też nie ma go w żadnym z poniższych przepisów, ale ich poważną zaletą jest to, że można je dowolnie modyfikować. Chcesz mięcho? Super, dodaj je do posiłku i smacznego! Jeśli nie chcesz, to też spoko. Dodaj tofu albo zostaw tak, jak jest. Ja raczej zostawiam.

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • makaron
  • pomidorki koktajlowe
  • świeży szpinak
  • mleko (na jedną porcję niecałe 100 ml tak na oko)
  • czosnek granulowany (świeży też może być)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na podgrzaną patelnię z odrobiną oleju lub masła wrzuć szpinak. Trzymaj na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodaj przekrojone na pół pomidorki i zamieszaj. Dodaj troszkę mleka oraz przyprawy. Pogotuj kilka minut. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, żeby wszystko ładnie się połączyło.

Zapiekanka z makaronem i warzywami

Składniki:

  • makaron
  • mieszanka mrożonych warzyw
  • potarty ser (polecam mozzarellę)
  • passata pomidorowa
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany, bazylia, co lubisz)

Sposób przygotowania:

Makaron i warzywa ugotuj razem w osolonej wodzie. Potem odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Passatę wymieszaj z przyprawami i polej nią makaron. Posyp serem. Włóż do zimnego piekarnika i nastaw go na 150-180 stopni. Piecz, aż ser się rozpuści i przyrumieni.

Makaron z warzywami po chińsku

Składniki:

  • makaron (alternatywnie ryż, też smaczne)
  • mieszanka mrożonych warzyw po chińsku
  • 1/2 kostki rosołowej
  • ew. przyprawy, np. curry, czosnek.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj. Na patelnię wsyp warzywa i smaż aż będą miekkie. Kostkę rosołową rozpuść w pół kubka wrzątku. Dolej do warzyw i wymieszaj. Dodaj przyprawy. Makaron przełóż na talerz i dodaj gotowe warzywa.

Smacznego!

Total
43
Shares